Esther de Koning

Posted on November 6th, 2017 by Frijns

Actrice en schrijfster Esther de Koning heeft in de afgelopen jaren bekroonde solovoorstellingen voor jeugd en familie gemaakt: Mie, Van Binnen Moet Je Wezen, Goed Vallen en Oervrienden.* Na een pauze van enkele jaren waarin zij zich stortte op het schrijven voor andere gezelschappen, lesgeven en het coachen van (jonge) theatertalenten is ze terug met haar nieuwe solovoorstelling Ping (8+).

Esther de Koning maakt eerlijke, tragikomische voorstellingen in een cabareteske stijl waarbij zij haar eigen teksten schrijft en speelt. Grote onderwerpen weet ze licht en helder te brengen.  Zij is een aansprekende podiumpersoonlijkheid die uitblinkt door absurde humor en aanstekelijke verbeeldingskracht.

Voor haar werk ontving zij o.a. de 1000 Watt Lichtpuntprijs, de Vuurvlieg (België) en VSCD- prijs de Zilveren Krekel.

Uit het juryrapport van de 1000 watt Lichtpunt prijs:
‘Esther de Koning ontvangt het Lichtpunt voor haar ongeremde speelstijl die even hilarisch als ontroerend is [..] met steeds hetzelfde schitterende resultaat: een publiek dat verwarmd, meegesleurd en geënthousiasmeerd wordt. Het zijn telkens vertolkingen die integerheid aan relativering koppelen, vertolkingen die je doen schateren en slikken.’

De pers over Ping:
‘Esther de Koning kan haar bijzonder levendige fantasie weer op de scène vertellen en verbeelden. Zonder attributen, alleen met haar eigen soepele lijf, haar grimassen en haar stem. Ze dompelt haar publiek weer volop onder in een heerlijke brok absurdistisch verteltheater.’ – (Tuur Devens – Theaterkrant.nl)

Over Oervrienden:
‘Esther de Koning wéér in topvorm.’ (…) ‘In haar unieke toneelpersoonlijkheid schuilt de lol van de stand up komediant en de humor van de cabaretier.’
– (De Limburger)

Over Goed Vallen:
‘De term ‘kindercabaret’ mag dan nog niet zo lang bestaan, maar Esther de Koning blinkt er in uit.’
– (De Volkskrant)

‘Het verhaal en de onverwachte wendingen en sprongen zijn uitermate boeiend. En de manier waarop Esther de Koning speelt, is om je vingers bij af te likken. Een ideale familievoorstelling om met je kroost naar toe te gaan. Met opa en oma. Zo’n brok energiek verteltheater, zo speels, zo puur. Heerlijk toch!?’
– (Theatermaggezien.be)

*Deze voorstellingen kwamen tot stand in samenwerking met STIP Theaterproducties, Het Vervolg, Noël Fischer en P2.

Posted in • Comments Off on Esther de Koning

Houtjetouwtje

Posted on September 20th, 2016 by Frijns

De mannen van Houtjetouwtje doen alles zelf: ze bedenken en timmeren het decor, schrijven en zingen eigen liedjes en bespelen zelfgemaakte poppen. Zo maken zij verfrissend, aanstekelijk jeugdtheater.

Met eenvoudige middelen, ogenschijnlijke nonchalance en een goede dosis verbeelding laten ze verhalen tot leven komen uit hun reizende boekenkast. Hun vaste decor voor wervelende vertellingen in scholen, parken, bibliotheken, festivals en theaters.

Hun pop-up bibliotheek puilt uit met verhalen die verteld willen worden, zoals die van Vos en Haas van de beroemde kinderboekenschrijfster Sylvia Vanden Heede en illustrator The Tjong-Khing (beiden gehonoreerd met de prijzen Gouden Uil en Gouden Penseel).

Foto © Moon Saris

Posted in • Comments Off on Houtjetouwtje

Eva van den Bosch

Posted on September 20th, 2016 by Frijns

Muziektheatermaker Eva van den Bosch heeft een prachtige zangstem waarmee ze de harten van haar publiek, zowel kind als volwassene, telkens weer verovert. Haar voorstellingen kenmerken zich naast haar zang door sterke beelden, een grote dosis humor, ontroering en taalkunst. Muziek en gesproken woord zijn in haar werk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

‘Als jullie je fantasie gebruiken, zal ik zorgen dat we die ook echt nodig hebben’ zei een van Eva’s grote inspiratiebronnen Jozef van den Berg eens. En dat is precies wat Eva doet. Eva is in staat om samen met haar publiek  een uur lang een andere wereld te creëren. Haar voorstellingen kennen altijd een gelaagdheid, waardoor naast een prachtig verhaal ook op subtiele wijze  belangrijke levenslessen de revue passeren.

Eva studeerde in 2013 af aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem als muziektheatermaker en zangeres. Haar afstudeervoorstelling Woest…eindig werd uitgeroepen tot ‘Finest of The Finals 2013’. In samenwerking met theaterpianiste Deborah van der Velde maakte Eva van den Bosch in de jaren daarna diverse voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. In 2014 werd de festivalversie van haar afstudeervoorstelling genomineerd voor de Delft Fringe Publieksprijs. Verder is Eva actief als zangeres, actrice en stemactrice en heeft ze muzikale samenwerkingen met o.a. Gerard Alderliefste. Eind 2016 kende het Fonds Podiumkunsten haar als veelbelovende nieuwe maker de Nieuwe Makers Subsidie toe.

 

Posted in • Comments Off on Eva van den Bosch

Tg. Lange Mannen

Posted on September 20th, 2016 by Frijns

Stichting i-2,3 maakt al vanaf 1997 eigenzinnige theatervoorstellingen en legt zich sinds 2006 onder de naam Tg. Lange Mannen vooral toe op het schrijven, maken en spelen van nieuw repertoire voor het Nederlandstalig jeugdtheater.

Tg. Lange Mannen maakt intieme, verbeeldingsvolle voorstellingen mét inhoud, die persoonlijk getint zijn en dicht bij het leven staan. Eigentijds theater, dat zich kenmerkt door poëtische teksten, muzikale composities uit alle windstreken, een transparante vormgeving, herkenbare personages, onbegrensde fantasie en heel veel spelplezier.

Eerdere producties zijn Joachim en M’oma (7+, 2006), Lange Mannen (4+, 2008), Prinsesje Arabella (3+, 2009), Eén voor Allen/ Allen voor Eén (6+, 2011) en Zeemist (10+, 2014).

 

Posted in • Comments Off on Tg. Lange Mannen

Theatergroep Heldhaftig

Posted on September 19th, 2016 by Frijns

Verwondering. Verbazing. Blijdschap. Fantasie. Overpeinzingen. Plezier. Dat wil Theatergroep Heldhaftig oproepen bij kinderen. En wel in díe mate dat iedereen na het zien van een voorstelling ook theater wil maken.

Theatergroep Heldhaftig neemt alle sterke kwaliteiten van de oprichters; Arthur Geesing en Martin Soeters, en maakt met verbluffende toneelbeelden, sterke poppen en originele, humorvolle teksten voorstellingen die beklijven. Martin Soeters en Arthur Geesing spelen samen de voorstelling Held (4+ of 6+), een voorstelling met vrolijk en fris poppenspel over het vinden van de held in jezelf. Martin Soeters speelt Ik kom je opeten (4+) , naar het gelijknamige prentenboek van Tony Ross.

Martin Soeters
Martin Soeters is al ruim 20 jaar poppenspeler. Hij heeft in veel theaterstukken en televisieprogramma’s gespeeld. Zo was hij onder andere te zien in Otje, Leesdas – Lettervos – Boekentas en Koekeloere. Daarnaast maakt hij films met en voor kinderen, schrijft hij teksten voor de voorstellingen en televisie en geeft hij inspirerende workshops in theaters en op scholen. Martin Soeters speelt met heel veel lef, humor en fantasie zijn voorstellingen.

Arthur Geesing
Arthur Geesing is een bijzondere theatermaker die graag verrast met zijn beelden en ideeën. Een miniatuurtheater op het toneel. Zijn motto is dat de magie van het beeldende theater overeind blijft, misschien wel versterkt wordt, als je precies ziet hoe alles gespeeld wordt. De kracht van Arthur zit in zijn fantasie, zijn genie in het verbeelden van die fantasie in korte, rake en krachtige scenes. Zijn bron is zijn eigen gevoelsleven.

Andere voorstellingen van Martin Soeters (nog steeds te boeken!): 
In de spannende voorstelling Liduina (8+) duikt Martin de geschiedenis is, naar de Middeleeuwen. Hij vertelt het verhaal van de later heilig verklaarde Liduina en haar leeftijdgenoot Jan de Smid die zich tot ridder laat slaan. Door zijn ogen krijgen we een beeld van de tijd waarin ze leven. In een simpel maar ingenieus decor met landkaarten, poppen, muziek, visioenen en ridders wekt Martin met veel humor deze tijd tot leven.

Ook speelt Martin de bekendste Raaf van Nederland. Die van Huisje Boompje Beestje, het schooltelevisieprogramma van de NTR. Met Raaf op reis (6+) gaat Martin samen met Raaf en een tentje plus knapzak op pad langs theaters en scholen in het hele land. Samen met de kinderen maakt Martin het decor voor de voorstelling.
Informatie: www.liduina.nu | www.raafopreis.nl

Eerdere voorstellingen van Arthur Geesing (nog steeds te boeken!): 
Arthur laat het liefst alles zien wat hij doet: een transparant toneel, waar decorstukken opduiken en waar de lampen zichtbaar boven het speelvlak hangen. In 2012 maakte Arthur Geesing de poëtische, beeldende jeugdtheaterproductie Wolfje (4+ of 6+), een voorstelling met poppen, zijn eerste eigen productie. Hij won meteen de Vlaamse Spekken-prijs voor jeugdtheater met de voorstelling over de wolf die te zachtaardig is om een echte sprookjeswolf te worden.

Abel het tasmannetje (6+) is een sprookjesachtige, beeldende en muzikale voorstelling over de dappere assistent postbode die zijn angst overwinnen en alle kwijtgeraakte post weet te bezorgen. Zij moed werkt aanstekelijk en zo durft Abel de brief van leven eindelijk te bezorgen. Over moed, vertrouwen en de betoverende kracht van liefde.
Informatie: https://ageesing.wordpress.com/

Posted in • Comments Off on Theatergroep Heldhaftig

Vlinders & Co

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

Figurentheater Vlinders & Co is een autonoom Belgisch figurentheater.
Met internationale ervaringen.
Met prijzen en erkenningen in binnen- en buitenland.
Met vier jaar televisie-ervaring op RTBF (België).
Vlinders & Co speelt poppen- en figurentheater voor het (h)eerlijkste publiek ter wereld: peuters, kleuters en lagere schoolkinderen.

Vlinders & Co houdt ervan om:
Prachtige voorstellingen te spelen.
De kracht van de verbeelding als uitgangspunt te nemen.
Alle voorstellingen zo verscheiden mogelijk te maken (vlinders vliegen immers niet rechtlijnig).

Figurentheater Vlinders & Co wordt gesubsidieerd door de Vlaamse gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Beveren.

Posted in • Comments Off on Vlinders & Co

Martin Soeters

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

Martin Soeters is al ruim 20 jaar poppenspeler. Hij heeft in veel theaterstukken en televisieprogramma’s gespeeld. Zo was hij onder andere te zien in Otje, Leesdas – Lettervos – Boekentas en Koekeloere. Daarnaast maakt hij films met en voor kinderen, schrijft hij teksten voor de voorstellingen en televisie en geeft hij inspirerende workshops in theaters en op scholen. Martin Soeters speelt met heel veel lef, humor en fantasie zijn voorstellingen.

Voor de voorstelling Liduina (8+) duikt Martin de geschiedenis is, naar de Middeleeuwen om precies te zijn. Samen met Arthur Geesing speelt hij de voorstelling Held (4+ of 6+), een voorstelling met vrolijk en fris poppenspel over het vinden van de held in jezelf.

Ook speelt Martin de bekendste Raaf van Nederland. Die van Huisje Boompje Beestje, het schooltelevisieprogramma van de NTR.  Met Raaf op reis (6+) gaat Martin samen met Raaf en een tentje plus knapzak op pad langs theaters en scholen in het hele land. Samen met de kinderen maakt Martin het decor voor de voorstelling.

Posted in • Comments Off on Martin Soeters

TG Knars

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

TG Knars, bestaande uit Jeroen Molenaar en Nynke Gabeler, is een bruisend, jong gezelschap dat met kleurrijk schaduwspel van beeldende poppen en objecten theatervoorstellingen voor kinderen maakt. Knars staat voor: beeldend, fantasierijk, inventief en verrassend.  In een collage van beeld en geluid vertellen ze eigentijdse verhalen. Observaties van mensen en hun dagelijkse bezigheden vormen de inspiratie voor nieuwe verhalen. Wat maakt een mens tot een mens?

Knars speelt met de verwachting van het publiek. Alles kan in van alles veranderen. Een tafelkleed verandert in een gezicht, dat op haar beurt transformeert in een bed met een wekker die een pop wakker rinkelt. Met simpele materialen en low-fi technieken nemen ze hun publiek mee in een fantasierijke wereld waarin elk medium gelijkwaardig wordt ingezet. Kleine uitvindingen knarsen in de houten en metalen scharnieren. Visueel plezier voor jong en oud!

Knars in beeld in 1 minuut:

Posted in • Comments Off on TG Knars

Poppentheater Jacobus Wieman

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

Wie na afloop van een voorstelling van poppenspeler Jacobus (Koos) Wieman buiten de zaal staat te kijken naar de kinderen die er uit komen, ziet rode wangen, stralende koppies en hoort aan alle kanten liedjes hummen. Ze genieten na! Met volle teugen. Grote mensen die eruit komen, gniffelen nog na. Wat heeft het publiek meegemaakt?

In de voorstellingen van Koos Wieman gebeuren vrolijke kleine wondertjes. Poppen gaan hun eigen leven leiden, ze leveren commentaar op hun bespeler en op elkaar. Ze veranderen de loop van het verhaal en soms zingen ze liedjes. Peuters genieten ervan dat Koos fouten maakt of onhandig is waar zij al beter weten. Kleuters volgen ademloos het verhaal. Naarmate de kinderen ouder zijn, wordt het verhaal ingewikkelder en komt er meer nadruk op thema en de theatrale aspecten.

Koos Wieman ontwikkelt elke productie helemaal zelf. Hij maakt zelf zijn poppen, de muziek, timmert het decor en schrijft het verhaal. Maar hij komt pas echt op stoom als er publiek is, waar zijn poppen op kunnen reageren. Het bijzondere improvisatietalent is dan ook onmisbaar, niet alleen tijdens maar ook bij de aanmaak van zijn voorstellingen. Dat is de reden waarom elke voorstelling anders is, waarom een productie in de loop der tijden verandert. Maar het is altijd weer een feestje!

Posted in • Comments Off on Poppentheater Jacobus Wieman

Arthur Geesing

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

Arthur Geesing is een bijzondere theatermaker die graag verrast met zijn beelden en ideeën. In 2012 maakte Arthur Geesing de poëtische, beeldende jeugdtheaterproductie Wolfje, een voorstelling met poppen, zijn eerste eigen productie. Hij won daarmee meteen de Vlaamse Spekken-prijs voor jeugdtheater. Arthur laat het liefst alles zien wat hij doet: een transparant toneel, waar decorstukken opduiken en waar de lampen zichtbaar boven het speelvlak hangen. Een miniatuurtheater op het toneel.

Zijn motto is dat de magie van het beeldende theater overeind blijft, misschien wel versterkt wordt, als je precies ziet hoe alles gespeeld wordt. Hij is in staat om met een enkel voorwerp een complete wereld te creëren. Een slinger uit de klok is het huis van de zeven geitjes, een raamkozijn met kleurige gordijntjes het thuis van Wolfje. De tijd vergaat door het groeien en bloeien van een enkele bloem.

De kracht van Arthur zit in zijn fantasie, zijn genie in het verbeelden van die fantasie in korte, rake en krachtige scenes. Zijn bron is zijn eigen gevoelsleven.

Posted in • Comments Off on Arthur Geesing