Esther de Koning

Posted on November 6th, 2017 by Frijns

Actrice en schrijfster Esther de Koning heeft in de afgelopen jaren bekroonde solovoorstellingen voor jeugd en familie gemaakt: Mie, Van Binnen Moet Je Wezen, Goed Vallen en Oervrienden.  Deze voorstellingen kwamen tot stand in samenwerking met STIP Theaterproducties, Het Vervolg, Noël Fischer en P2.

Na een pauze van enkele jaren waarin zij zich stortte op het schrijven voor andere gezelschappen, lesgeven en het coachen van (jonge) theatertalenten is ze terug met haar nieuwe solovoorstelling Ping (8+).

Esther de Koning maakt eerlijke, tragikomische voorstellingen in een cabareteske stijl waarbij zij haar eigen teksten schrijft en speelt. Grotere onderwerpen weet ze licht en helder te brengen.  Zij is een aansprekende podiumpersoonlijkheid die uitblinkt door absurde humor en aanstekelijke verbeeldingskracht.

Voor haar werk ontving zij o.a. de 1000 Watt Lichtpuntprijs, de Vuurvlieg (België) en VSCD- prijs de Zilveren Krekel.

De pers over Oervrienden:
‘Esther de Koning wéér in topvorm.’
‘In haar unieke toneelpersoonlijkheid schuilt de lol van de stand up komediant en de humor van de cabaretier.’
– (De Limburger)

De pers over Goed Vallen:
‘De term ‘kindercabaret’ mag dan nog niet zo lang bestaan, maar Esther de Koning blinkt er in uit.’
– (De Volkskrant)

‘Het verhaal en de onverwachte wendingen en sprongen zijn uitermate boeiend. En de manier waarop Esther de Koning speelt, is om je vingers bij af te likken. Een ideale familievoorstelling om met je kroost naar toe te gaan. Met opa en oma. Zo’n brok energiek verteltheater, zo speels, zo puur. Heerlijk toch!?’
– (Tuur Devens, Theatermaggezien.be)

Posted in • Comments Off on Esther de Koning

Houtjetouwtje

Posted on September 20th, 2016 by Frijns

De mannen van Houtjetouwtje doen alles zelf: ze bedenken en timmeren het decor, schrijven en zingen eigen liedjes en bespelen zelfgemaakte poppen. Zo maken zij verfrissend, aanstekelijk jeugdtheater.

Met eenvoudige middelen, ogenschijnlijke nonchalance en een goede dosis verbeelding laten ze verhalen tot leven komen uit hun reizende boekenkast. Hun vaste decor voor wervelende vertellingen in scholen, parken, bibliotheken, festivals en theaters.

Hun pop-up bibliotheek puilt uit met verhalen die verteld willen worden, zoals die van Vos en Haas van de beroemde kinderboekenschrijfster Sylvia Vanden Heede en illustrator The Tjong-Khing (beiden gehonoreerd met de prijzen Gouden Uil en Gouden Penseel).

Posted in • Comments Off on Houtjetouwtje

Eva van den Bosch

Posted on September 20th, 2016 by Frijns

Muziektheatermaker Eva van den Bosch heeft een prachtige zangstem waarmee ze de harten van haar publiek, zowel kind als volwassene, telkens weer verovert. Haar voorstellingen kenmerken zich naast haar zang door sterke beelden, een grote dosis humor, ontroering en taalkunst. Muziek en gesproken woord zijn in haar werk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

‘Als jullie je fantasie gebruiken, zal ik zorgen dat we die ook echt nodig hebben’ zei een van Eva’s grote inspiratiebronnen Jozef van den Berg eens. En dat is precies wat Eva doet. Eva is in staat om samen met haar publiek  een uur lang een andere wereld te creëren. Haar voorstellingen kennen altijd een gelaagdheid, waardoor naast een prachtig verhaal ook op subtiele wijze  belangrijke levenslessen de revue passeren.

Eva studeerde in 2013 af aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem als muziektheatermaker en zangeres. Haar afstudeervoorstelling Woest…eindig werd uitgeroepen tot ‘Finest of The Finals 2013’. In samenwerking met theaterpianiste Deborah van der Velde maakte Eva van den Bosch in de jaren daarna diverse voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. In 2014 werd de festivalversie van haar afstudeervoorstelling genomineerd voor de Delft Fringe Publieksprijs. Verder is Eva actief als zangeres, actrice en stemactrice en heeft ze muzikale samenwerkingen met o.a. Gerard Alderliefste. Eind 2016 kende het Fonds Podiumkunsten haar als veelbelovende nieuwe maker de Nieuwe Makers Subsidie toe.

 

Posted in • Comments Off on Eva van den Bosch

Tg. Lange Mannen

Posted on September 20th, 2016 by Frijns

Stichting i-2,3 maakt al vanaf 1997 eigenzinnige theatervoorstellingen en legt zich sinds 2006 onder de naam Tg. Lange Mannen vooral toe op het schrijven, maken en spelen van nieuw repertoire voor het Nederlandstalig jeugdtheater.

Tg. Lange Mannen maakt intieme, verbeeldingsvolle voorstellingen mét inhoud, die persoonlijk getint zijn en dicht bij het leven staan. Eigentijds theater, dat zich kenmerkt door poëtische teksten, muzikale composities uit alle windstreken, een transparante vormgeving, herkenbare personages, onbegrensde fantasie en heel veel spelplezier.

Eerdere producties zijn Joachim en M’oma (7+, 2006), Lange Mannen (4+, 2008), Prinsesje Arabella (3+, 2009), Eén voor Allen/ Allen voor Eén (6+, 2011) en Zeemist (10+, 2014).

 

Posted in • Comments Off on Tg. Lange Mannen

Theatergroep Heldhaftig

Posted on September 19th, 2016 by Frijns

Verwondering. Verbazing. Blijdschap. Fantasie. Overpeinzingen. Plezier. Dat wil Theatergroep Heldhaftig oproepen bij kinderen. En wel in díe mate dat iedereen na het zien van een voorstelling ook theater wil maken.

De nieuwe theatergroep Heldhaftig neemt alle sterke kwaliteiten van de oprichters; Arthur Geesing en Martin Soeters, en gaat met verbluffende toneelbeelden, sterke poppen en originele, humorvolle teksten voorstellingen maken die beklijven.

Posted in • Comments Off on Theatergroep Heldhaftig

Vlinders & Co

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

Figurentheater Vlinders & Co is een autonoom Belgisch figurentheater.
Met internationale ervaringen.
Met prijzen en erkenningen in binnen- en buitenland.
Met vier jaar televisie-ervaring op RTBF (België).
Vlinders & Co speelt poppen- en figurentheater voor het (h)eerlijkste publiek ter wereld: peuters, kleuters en lagere schoolkinderen.

Vlinders & Co houdt ervan om:
Prachtige voorstellingen te spelen.
De kracht van de verbeelding als uitgangspunt te nemen.
Alle voorstellingen zo verscheiden mogelijk te maken (vlinders vliegen immers niet rechtlijnig).

Figurentheater Vlinders & Co wordt gesubsidieerd door de Vlaamse gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Beveren.

Posted in • Comments Off on Vlinders & Co

Martin Soeters

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

 

Martin Soeters is al ruim 20 jaar poppenspeler. Hij heeft in veel theaterstukken en televisieprogramma’s gespeeld. Zo was hij onder andere te zien in Otje, Leesdas – Lettervos – Boekentas en Koekeloere. Daarnaast maakt hij films met en voor kinderen, schrijft hij teksten voor de voorstellingen en televisie en geeft hij inspirerende workshops in theaters en op scholen. Martin Soeters speelt met heel veel lef, humor en fantasie zijn voorstellingen.

Voor de voorstelling Liduina (8+) duikt Martin de geschiedenis is, naar de Middeleeuwen om precies te zijn. Samen met Arthur Geesing speelt hij de voorstelling Held (4+ of 6+), een voorstelling met vrolijk en fris poppenspel over het vinden van de held in jezelf.

Ook speelt Martin de bekendste Raaf van Nederland. Die van Huisje Boompje Beestje, het schooltelevisieprogramma van de NTR. Met de succesvoorstelling Raaf, geen kip (5+) in de theaters. Met Raaf op reis (6+) gaat Martin samen met Raaf en een tentje plus knapzak op pad langs theaters en scholen in het hele land. Samen met de kinderen maakt Martin het decor voor de voorstelling.

Posted in • Comments Off on Martin Soeters

TG Knars

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

TG Knars, bestaande uit Jeroen Molenaar en Nynke Gabeler, is een bruisend, jong gezelschap dat met kleurrijk schaduwspel van beeldende poppen en objecten theatervoorstellingen voor kinderen maakt. Knars staat voor: beeldend, fantasierijk, inventief en verrassend.  In een collage van beeld en geluid vertellen ze eigentijdse verhalen. Observaties van mensen en hun dagelijkse bezigheden vormen de inspiratie voor nieuwe verhalen. Wat maakt een mens tot een mens?

Knars speelt met de verwachting van het publiek. Alles kan in van alles veranderen. Een tafelkleed verandert in een gezicht, dat op haar beurt transformeert in een bed met een wekker die een pop wakker rinkelt. Met simpele materialen en low-fi technieken nemen ze hun publiek mee in een fantasierijke wereld waarin elk medium gelijkwaardig wordt ingezet. Kleine uitvindingen knarsen in de houten en metalen scharnieren. Visueel plezier voor jong en oud!

Knars in beeld in 1 minuut:

Posted in • Comments Off on TG Knars

Poppentheater Jacobus Wieman

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

Wie na afloop van een voorstelling van poppenspeler Jacobus (Koos) Wieman buiten de zaal staat te kijken naar de kinderen die er uit komen, ziet rode wangen, stralende koppies en hoort aan alle kanten liedjes hummen. Ze genieten na! Met volle teugen. Grote mensen die eruit komen, gniffelen nog na. Wat heeft het publiek meegemaakt?

In de voorstellingen van Koos Wieman gebeuren vrolijke kleine wondertjes. Poppen gaan hun eigen leven leiden, ze leveren commentaar op hun bespeler en op elkaar. Ze veranderen de loop van het verhaal en soms zingen ze liedjes. Peuters genieten ervan dat Koos fouten maakt of onhandig is waar zij al beter weten. Kleuters volgen ademloos het verhaal. Naarmate de kinderen ouder zijn, wordt het verhaal ingewikkelder en komt er meer nadruk op thema en de theatrale aspecten.

Koos Wieman ontwikkelt elke productie helemaal zelf. Hij maakt zelf zijn poppen, de muziek, timmert het decor en schrijft het verhaal. Maar hij komt pas echt op stoom als er publiek is, waar zijn poppen op kunnen reageren. Het bijzondere improvisatietalent is dan ook onmisbaar, niet alleen tijdens maar ook bij de aanmaak van zijn voorstellingen. Dat is de reden waarom elke voorstelling anders is, waarom een productie in de loop der tijden verandert. Maar het is altijd weer een feestje!

Posted in • Comments Off on Poppentheater Jacobus Wieman

Virga Lipman

Posted on August 20th, 2015 by Frijns

Verhalen zijn voor jong en oud een inspiratiebron voor vrijwel alle facetten van het leven. En je fantasie is de motor waarmee die verhalen kunnen worden omgezet tot nieuwe vondsten. Zo verrijkt theater ons werk, ons samenzijn en onze dromen.

Dat is het uitgangspunt van alle voorstellingen van Virga Lipman. Ze wil kinderen en volwassenen aanzetten tot het gebruiken van hun fantasie. Tot het beleven van avonturen, tot het verruimen van de geest. Haar verhalen zullen nooit vervelen, iedereen herkent een stukje uit de rollen die ze ten tonele voert. Vrolijke, ondernemende kinderen, stoute of voorzichtige kinderen, alle kinderen zien wel iets in de hoofdpersoon. Stijve of juist luchthartige volwassenen, wijze ouders of mensen die fouten maken, elke volwassene ziet zichzelf terug door de subtiele humor waarmee Virga haar rollen speelt.

 

 

Posted in • Comments Off on Virga Lipman