Ow ow ow er is paniek in de wolkenfabriek! Dan is het weer te droog, dan is er weer teveel regen en ontstaat er een overstroming, dan is het te warm en smelten de poolkappen, en soms is het juist weer veel te koud….

De wolkenfabriek kan het niet meer aan!

Zouden jullie als uitvinders in de klas machines willen bouwen? Om deze problemen misschien op te lossen? Dat zou geweldig zijn!
In het boekje op het printblad kunnen de kinderen per probleem een oplossing machine ontwerpen. Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare tijd in de klas zou je één van deze ideeën echt kunnen omzetten naar knutselwerkje: zodat de ontworpen machine werkelijkheid wordt!

Voorbereiding

Bespreek met de kinderen het probleem zoals hierboven beschreven. Gebruik hierbij de Powerpoint om de probleem visueel te maken. Neem per kring 1 probleem dat centraal gesteld wordt. Brainstorm met de kinderen over mogelijke machine oplossingen en teken al pratende deze oplossingen op het printblad. Zo zien de kinderen direct hoe het in zijn werk gaat! Na afloop kunnen de kinderen de oplossingen aan elkaar presenteren.

Benodigdheden

  • Printblad ‘wolkenfabriekpaniekboekje’
  • Powerpoint ‘weer- en klimaatproblemen’
  • Potloden