Flessenpost
Maak je eigen flessenpost
Inleiding
Flessenpost, bestaat dat echt? Jazeker! Het is vooral handig als je op bijvoorbeeld op een onbewoond eiland bent gestrand, of vastzit in een boom, omdat het water tot je raam komt en je wilt iemand laten weten waar je bent, zodat ze je kunnen komen redden.
Pig stuurt flessenpost naar Christoper Robin. Om gered te kunnen worden uit zijn boom stopt hij een briefje in een fles waarop hij schrijft: Help! Pig (ik)! De fles bereikt Poeh, die denkt dat er honing in zit. Poeh brengt hem naar Christopher Robin en als Christopher Robin het briefje heeft gelezen besluiten ze Pig te gaan redden.
Wij gaan flessenpost maken, niet om gered te worden, maar om te raden wie de flessenpost gemaakt heeft! Lees maar verder, dan wordt het wel duidelijk…
Hoe te werk gaan
Een echte fles is niet zo’n goed idee, want het briefje blijft erin steken en soms komt die er pas uit als je de fles breekt. Leuke alternatieven zijn:
- plastic waterflesjes
- lege potjes van bijvoorbeeld appelmoes
- een afgesloten WC rol.
Laat iedereen een briefje schrijven met een korte tekst erop. Denk aan dingen als:
- je lievelingsboek
- wat zou je doen met een miljoen
- je lievelingsfilm
- de soort en naam van je huisdier
- hoeveel broertjes of zusjes je hebt
- …?
Alles wat je opschrijft geeft aanwijzingen over wie jij bent, maar je mag niet je naam erop schrijven, de anderen moeten namelijk raden van wie deze flessenpost is.
Ieder maakt een eigen ‘fles’, rolt het briefje op (zorg dat het zo geknipt is dat het past) en stopt het in de zelfgemaakte fles. Bevestig een touwtje aan de fles: bij de potjes kan het in het deksel gedraaid worden, bij de plastic fles in de dop en bij de wc rol kan het eraan gelijmd worden, geniet of geplakt met een plakbandje.
De leerkracht hangt alle flessenpost op een leuke, zichtbare plek op, waar iedereen ze kan zien, maar zorgt ervoor dat niet zichtbaar is welke fles van wie is.
Note: aan de buitenkant moeten alle flesjes hetzelfde zijn.
Dan mag de eerste, die aangewezen wordt door de leerkracht een fles pakken, openen en het briefje voorlezen. Nu moeten de kinderen, zonder de naam direct te roepen(!), raden van wie het briefje was. Ze mogen even nadenken, dan telt de juf of meester 1,2,3 en mag iedereen wijzen naar het kind van wie ze denken dat het briefje is. Daarna maakt de schrijver zichzelf bekend en krijgt hij of zij zijn fles mee naar huis.
Variaties:
- De flessenpost kan ook een week of langer blijven hangen, waarbij er elke dag één of meer worden geopend.
- Je kan ook doen alsof de flessen ‘aanspoelen’ door er eentje of meerdere te verstoppen en door iemand te laten vinden.
en hang de ‘flessen’ aan de touwtjes op een plek waar iedereen erbij kan.
Aflsuiting
Dit spel kan dus wel even duren, maar het mag ook in één dag hoor! Als alle flessen zijn geclaimd is het klaar. Veel plezier!