Op een ochtend steekt een jong rupsje zijn hoofd boven het hoge gras uit. Hij ziet een prachtige tuin voor zich: vol met bloemen en planten en heerlijke geuren en smaken. Opeens verschijnt daar de tuinvrouw van de tuin. De twee ontmoeten elkaar, en een hechte vriendschap ontstaat. Samen met rups geeft zij een zaadje water, waardoor een prachtige zonnebloem groeit. Totdat er die middag een gemene muis met alle zonnebloemblaadjes vandoor gaat! Er is niets meer van de bloem over… Terwijl de tuinvrouw en de rups verdrietig in slaap vallen, blijkt de tuin in de nacht wonderbaarlijke krachten te hebben: alle bloemen geven licht; ze beginnen te dansen en betoveren de tuin zodat er een nieuw bloemzaadje ontstaat.

De tuinvrouw en de rups zijn dolblij en verzorgen het zaadje goed waardoor hij uitgroeit tot een nieuwe zonnebloem. Maar wat blijkt… De bloem draait zich om en het gezicht van een echte leeuw schuilt tussen de kroon van zijn bladeren! Hij danst, springt en brult door de tuin heen, totdat hij al zijn energie verspilt heeft en met een plof in elkaar zakt. De tuinvrouw en de rups besluiten hem te helpen door hem een flinke teug water te geven; en de zonnebloemenleeuw is gered! Als dank geeft hij zijn kroon af aan de tuinvrouw, waardoor zij verandert in een prachtige bloemenprinses. Ook de rups verandert in een prachtige vlinder. Samen zijn ze dolgelukkig in De Wondertuin.

Over het thema:
De Wondertuin is een beeldende en sprookjesachtige vertelling over het groei- en veranderproces wat in ieders tuin zichtbaar is. Van het ontkiemen van een zaadje, tot de metamorfose van rups naar vlinder, en het verschil tussen dag en nacht; regen en zonneschijn.