De koning van het Land van Pendule heeft de winterwekker per ongeluk stuk gemaakt. Hierdoor duurt de winter al 6 maanden! De Tijdhandelaar twijfelt of het wel een goed idee was om de mensen zelf de seizoenen te laten regelen. Het is namelijk niet de eerste keer dat er een seizoenwekker stuk is gemaakt. Daarom besluit de Tijdhandelaar het land 4 uitdagende opdrachten te geven. Enkel wanneer die worden opgelost, krijgt Het land van Pendule een laatste kans en een laatste nieuwe winterwekker.

Daan weet zeker dat hij deze opdrachten kan volbrengen, want hij wordt later uitvinder!
Daan vertrekt naar Smulstad, Miststad, Stinkstad en Vlamstad. Daar ontdekt hij waarom de mensen aan de wekkers prutsen. Kan hij het land redden van een seizoenloos bestaan?

De voorstelling met poppen en liedjes, brengt symbolisch in kaart hoe luchtvervuiling invloed heeft op de seizoenen (klimaatverandering in kinderjasje). Kinderen leren door de voorstellingen welke verlangens van de mens kunnen leiden tot luchtvervuiling.

 

Inhoudelijke achtergrond voor de leerkracht.

De invloed van luchtvervuiling op seizoenen

De 4 opdrachten in de steden zijn gericht op het creatief oplossen van de 4 soorten luchtvervuiling. Namelijk CO2 uitstoot door: Deze uitstoot/vervuiling heeft veranderende seizoenen tot gevolg. De problemen worden in de voorstelling symbolisch vertaald. Ook worden de verlangens van de mens, waarvan luchtvervuiling een gevolg is, onder de aandacht gebracht. Denk bijvoorbeeld aan ons verlangen om zo comfortabel mogelijk te leven. De lades uit de kast, het spel van de grote pop (de 4 bestuurders van de steden) en de wapens op de vlaggen van de steden spelen hierbij een belangrijke rol.