Uitleg: Het meneertje in de voorstelling is dol op de kleuren ‘rood, geel en blauw’. Maar dat niet alleen… Ook is hij dol op alles dat rechte hoeken heeft. Het liefst verandert hij dan ook alles in rechte vlakken, vierkanten en rechthoeken. Die avond loopt hij door jullie straat. Alles in de straat, van bomen, gebouwen, huizen, lantaarnpalen, winkels tot planten tovert hij om in rechte vormen in zijn drie favoriete kleuren!

Het meneertje vraagt wel de klas om hulp, want een hele straat is best veel werk! Aan de hand van vele papieren rechthoeken, vierkanten en lijnen ontwerpen we deze straat. Op een lang vel behangpapier of op aan elkaar gelegde vellen A3 papier plakken we deze vormen op. De vormen mogen uiteraard ook verkleind worden/ of uit eigen vouwpapier in de klas gehaald worden. De kinderen mogen in duo’s gaan samenwerken aan hun gedeelte van de straat.

Met potlood of krijt mogen er vormen bijgetekend worden die anders lastig vanuit de papieren vormen gehaald kunnen worden. Maar let op: ook de getekende vormen wil het meneertje met rechte lijnen gemaakt zien worden: een leuke uitdaging!

Voorbereiding
Print van tevoren het printblad uit op rood, geel en blauw papier. Zorg dat er per kind ca 3 A4’tjes beschikbaar zijn.

Vertel van tevoren het verhaal van het meneertje aan de kinderen zoals hierboven beschreven en dat hij de hulp van de klas nodig heeft. Laat zien aan de hand van het printblad ‘boom verandert’ hoe het meneertje een boom langzaam omtovert tot een rechte blokkenboom. Zou ons meneertje hier al tevreden mee zijn? Brainstorm hoe het nog beter kan; en puzzel met de aanwezige papieren vormen samen een dergelijke boom in elkaar. Maak ook expres een fout hierbij: bijvoorbeeld door een kromme lijn of een rond appeltje erin te tekenen. Zodoende oefen je met de kinderen de artistieke hand van het meneertje.

Evaluatie
Bekijk na afloop jullie geweldige straat en reflecteer op de vormen die er gemaakt zijn. Wat zou het kunnen voorstellen?

Benodigdheden

  • Printblad ‘blokken’
  • Printblad ‘boom verandert’
  • Rood, blauw en geel A4 papier
  • Behangpapier/ A3 vellen.
  • Scharen
  • Lijm
  • Potlood/krijt/stift