Kunnen de kinderen in kaart brengen welke problemen welke stad had?

Vertel de kinderen: Elke stad in de voorstelling heeft een probleem, omdat de mensen ergens iets te veel van willen. Elk probleem veroorzaakt teveel CO2 / luchtvervuiling in de lucht. Bij de ene stad is de verwijzing naar de luchtvervuiling iets duidelijker dan bij de andere stad.

Kijk naar de vlaggen in de bijlage en bespreek klassikaal wat er aan de hand is in elke stad. Besteed vooral aandacht aan Stinkstad en Miststad, omdat de luchtvervuiling hier het duidelijk naar voren komt en makkelijk te vertalen is naar de wereld van de kinderen.

Verdieping vanaf 9 jaar: bespreek alle steden. De mogelijke antwoorden vindt u hieronder.
Optie vanaf 9 jaar: de klas in groepjes verdelen en elk groepje een stad laten bespreken a.d.h.v. de vragen en vervolgens hun bevindingen laten delen met de klas.

Stel bij elke vlag/stad de volgende vragen of kies er een aantal uit:
– Wat was hier de opdracht van de Tijdhandelaar?
– Waar verlangden de mensen naar?
– Wat wilden ze graag?
– Wat deden ze vervolgens en werd een probleem?
– Waarom was dit een probleem?
– Hoe heeft Daan het opgelost?
– Hoe had jij het opgelost?

Lees eerst de opdracht bij elke stad (zie kopjes bij steden). Hieronder treft u ook informatie over elke stad.

 

 

 

Stinkstad Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Stop de stank in Stinkstad
Verlangen: Een gouden tuinkabouter willen, nog groter dan je buurman. Ze denken dat rijk zijn en spullen hebben geluk brengt.
Probleem/gevolg: de mensen in Stinkstad werken heel de dag, alleen om de gouden tuinkabouter te kunnen betalen. Hierdoor bouwden ze stinkende fabrieken en hebben ze geen tijd voor leuke dingen, zoals iets doen met je vrienden. Daarnaast hebben ze alle bomen gekapt om er fabrieken neer te zetten. Zou de stad daarom stinken?
Oplossing: Daan heeft de directrice ervan overtuigd dat je rijk bent als je vrienden hebt en lieve dingen doet voor elkaar. Zo gaan ze samen een boomhut bouwen!

Miststad Het bevuilen van je eigen nest legt geen windeieren, breng de pret terug in Miststad. Verlangen: zo veel mogelijk tijd aan leuke dingen besteden en geen tijd moeten missen. Probleem/gevolg: Daarom gaan de mensen overal met de auto naar toe. Zelfs om een kopje suiker te lenen bij de buren. Zoveel auto’s bij elkaar zijn erg vervuilend. Hierdoor ontstond er mist, waardoor er niks te zien was. Hierdoor is een file ontstaan. Hierdoor komen de mensen juist overal heel laat aan en missen ze juist leuke dingen!
Oplossing: Daan heeft de president ervan overtuigd dat je ook wel eens kan lopen. Je hoeft niet overal met de auto naartoe. En als je bomen plant, heb je meer frisse lucht! Dan verdwijnt ook de mist.

Smulstad (optioneel) Een klein visje is een zoet visje, stop de drang naar vis in Smulstad zonder een vlieg kwaad te doen!
Verlangen: altijd vis kunnen eten
Probleem/gevolg: Ze gaven de vissen speciale bonen, zodat ze groter zouden worden. Ze werden er enkel hongerig van en aten elkaar op, tot er nog maar 1 grote vis was. Peter de Alleseter. Het schip kwam vast te zitten op zijn vinnen. Nu kunnen ze geen kant op en hebben in al geen tijden iets kunnen eten.
Oplossing: Daan heeft het opgelost door de Kapitein stiekem een appel te laten eten, zodat hij ook iets anders zou eten. Fruit bijvoorbeeld. (Deze stad verwijst naar onze bio-industrie die gebaseerd is op soja)

Vlamstad (optioneel) Hoe meer zielen hoe meer vreugd, maak van de vlam een deugd. Verwarm Vlamstad.
Verlangen: de koning wilde graag alles in zijn paleis verwarmen voor comfort.
Probleem/gevolg: hij had hiervoor gas nodig en ging steeds dieper graven op zoek naar gas. Hij maakte de draak wakker. Ook prutste hij aan de winterwekker en die ging stuk. Hierdoor bleef het winter en dat zonder gas! Bomen werden gekapt, alleen raakten die ook op. Ook de boom waar Mees altijd een nest in bouwt.
Oplossing: Daan heeft de koning laten beloven niet meer aan de wekker te prutsten en de draak in het paleis te laten wonen om het paleis met zijn adem te verwarmen. (Een verwijzing naar cohousing)