Over poppentheater Jacobus Wieman

Poppentheater Jacobus Wieman is in de eerste plaats theater. Met of zonder kast maar altijd met poppen. Poppenspel is samen spelen, publiek en spelers. Denk alleen al aan de klassieke uitroep: “Pas op achter je!”

Als je na afloop van een voorstelling kijkt naar de vertrekkende kinderen, zie je rode wangen en stralende koppies en je hoort ze nog grinniken. Ze genieten na! En met volle teugen. En als buitenstaander wil je dat dan ook meemaken

Nou, er gebeuren nog steeds vrolijke kleine wondertjes. Poppen gaan hun eigen leven leiden, ze leveren commentaar. Ze veranderen de loop van het verhaal en soms zingen ze. Peuters genieten ervan als Koos fouten maakt. Kleuters volgen ademloos het verhaal. Zijn de kinderen ouder dan wordt het verhaal ingewikkelder, theatrale aspecten krijgen meer nadruk. Om uiteindelijk als student ingewijd te worden in de verschillende technieken van het poppenspel en de grote kunst van de improvisatie.

Koos Wieman vindt improviseren in elke voorstelling essentieel. De ontwikkeling van fantasie is belangrijk naast dat er getoond wordt hoe wij met elkaar om kunnen gaan in elke situatie. Iedereen mag er zijn. De illusie van leven wordt nagestreefd. Kortom het poppentheater van Jacobus Wieman leeft.