Martijn Donders (48) is theatermaker en staat al van kleins af aan op het toneel. Tot op de dag van vandaag doet hij niets liever dan voorstellingen bedenken en uitvoeren. Zijn bekendste creatie is Meneer B, zijn alter ego waar hij al sinds 2008 mee op de bühne staat.

Jeugd

‘Sinds mijn zevende speel ik al in het theater’, begint Martijn. ‘Als kind vond ik het al zo leuk om verhalen te bedenken en deze op het toneel te spelen, dat dat nooit meer over is gegaan.’ Op school wisten ze Martijn voor alle toneelvoorstellingen te vinden en ook buiten school kreeg hij er geen genoeg van. Hij volgde toen al verschillende cursussen en sloot zich aan bij semiprofessionele jeugdtheatergroepen. Na de basisschool en middelbare school was de Theateracademie op 18-jarige leeftijd een logisch vervolg. 

Meneer B.

Meneer B. is het personage waarmee Martijn sinds 2008 zijn familievoorstellingen vormgeeft. Meneer B. is een onopvallend figuur dat een saai leven leidt. Maar telkens wordt hij weer verrast door de vreemde wereld om zich heen. Hij belandt altijd in de problemen en moet dan een oplossing bedenken. En daarin is hij soms heel creatief, vaak met hulp vanuit het publiek. Het zijn korte theatershows rondom een bepaald thema die op een vermakelijke manier dit thema behandelen en begrijpelijk maken voor het publiek. Alle shows zijn een mengeling van fysiek spel, muziek, visuele humor, vernuftige decors en veel interactie. De voorstelling ‘Meneer B. vliegt naar de Maan’ won in België de publieksprijs van de Kinderjury op Kindertheaterfestival Spekken in Gent in 2020.

Martijn zorgt er altijd voor dat de voorstellingen voor een heel breed publiek toegankelijk zijn, zonder oppervlakkig te worden. Naast Meneer B. is hij ook te zien als Baron van Munchhausen in de voorstelling ‘De Baron die Alles Verzon’, die hij met zijn theaterbedrijf Studio Dondersteen heeft geproduceerd.