Verloop van de geleide fantasie en dans

 

In deze dans/ geleide fantasie-les gaan we een klein mini avontuur beleven rondom de ingrediënten uit de soep van oma. Al bewegende zullen we in een grote pan met soep gaan roeren en doen we alsof we van de soep mogen proeven. Zorg bij deze les dat er genoeg ruimte in de zaal/het lokaal is om vrij te bewegen.

Warming up
Ga eerst als bepaalde groente of fruit van de ene kant van het lokaal naar de andere (wortel, hoe zou die bewegen, een appel rolt misschien wel? Een zak aardappelen ploft misschien wel met zware poten etc.).

Kern

We gaan in een kring staan rondom het midden van de zaal/ het lokaal. Eerst gaan we met z’n allen het vuur aansteken, dan tillen we samen zogenaamd een hele grote pan vanuit de hoek en zetten deze in het midden neer. Vervolgens gieten we water in de pan. Dan mogen de kinderen ingrediënten noemen voor de soep. Het ingrediënt snijden we eerst, en gooien we vervolgens in de soep. Tussen de ingrediënten door roeren we altijd even. Wanneer alle ingrediënten in de pan zitten, roeren we het nog even heel stevig door en voegen er een snufje zout aan toe. Dan begint de soep te koken: en koken we allemaal mee door bruisende slurp!

Nu gaan we dansen met gebruik van de volledige ruimte. De hele ruimte is één enorm grote pan. Als de muziek heel snel gaat; dan kookt de pan en bewegen de groentes (de kinderen) heel snel en op en neer.

Afsluiting

Als de muziek langzaam gaat, betekent dit dat het gas op een laag pitje gezet wordt; en het koken langzaam verdwijnt. Dan bewegen de groentes heel langzaam. Sluit de dans af met deze langzame versie waarbij de groenten langzaam in slaap vallen.

Tips voor de leerkracht

Deze fantasie kan in eigen woorden geleid worden of aan de hand onderstaand script, dat voorgelezen kan worden.