Volle maan.
Waarom is de Maan niet altijd Rond ?
De maan is, net als de aarde, een rotsblok dat zelf geen licht geeft. De enige reden dat je de maan kunt zien, is omdat het licht van de zon erop schijnt. De maan reflecteert dus gewoon zinlicht!Doordat de zon ver van de aarde en de maan afstaat, beschijnt de zon deze twee bollen altijd maar van één kant. Dat betekent dat op ieder moment slechts de helft van de aarde en de maan zonlicht ontvangt . De andere helften zijn donker. Daar is het dus nacht. Afhankelijk van hoe de maan ten opzichte van de aarde en de zon staat, zien we een grotere of kleiner deel van de verlichte kant van de maan. Dit noemen we maanfasen of de schijngestalten van de maan. Een volle maan is helemaal belicht, en als er geen licht op de maan valt, zien we hem niet.
Je kunt dit zelf nabootsen met een bal en een zaklamp.
Je vriend houd de bal beet en jij schijnt met de lamp op de bal.
Welk gedeelte van de bal weerschijn het licht?
Meer informatie op het werkblad.
ALLEMAAL BOLLETJES
Op het werkblad zie je precies welke planeten het dichtst bij de zon staan en welke verder weg. Ze draaien allemaal om de zon en hebben elk hun eigen kenmerken. Welke? Zoek de namen van de planeten op het internet en je weet het!
Zoek op Internet foto’s van de ruimte en gebruik daarvoor bijvoorbeeld de site https://esahubble.org/images/ Kijk goed naar de afbeeldingen en knip, plak of schilder zelf je eigen kunstwerk over hoe jij denkt dat de ruimte eruit ziet. Je kunt ook een collage maken van bestaande foto’s of plaatjes van internet.